XI. Gyulaffy Napok Csobáncért. Július 11-12-13. 
GyulakesziA Bandérium fegyverei

A Bandérium hagyományőrző tagjai ruházatukban és fegyverzetükben a XVI. századi balatoni végek egykori magyar katonai viseletének autentikus megjelenítői.

Csobánc

csobáncA korabeli ábrázolások és viselettörténeti előtanulmányok, múzeumi anyag-és adatgyűjtések alapján készült öltözeti, fegyverzeti felszerelések a lehető legkorhűbb bemutatásai a török-magyar végvári idők ezen kultúrszegmensének. Süveg, rákfarkassisak, dolmány, sálöv, köpeny, lovassági vagy gyalogos csizma minden bandériumtag alapvető öltözeti darabja.

A lovasság a lószerszámok tekintetében ugyancsak az autentitás jegyében szerelkezik fel egy-egy kivonulás vagy bemutató alkalmával. Egyéni fegyverként mindenki rendelkezik e kor alapvető fegyvertípusával, a fokéles szablyával. Külön kiemelésre érdemes az a tény, hogy e korhű fegyvermásolatok jórészt az ügyes kezű csapattagok saját készítésű munkái. Csákányfokos, különböző típusú buzogányok, tőrök, védőfegyverzetként pedig láncing, karpáncél és pajzs képezik a változatos fegyverállományt.

csobánc

A működőképes tűzfegyverek sorát kanócos gyújtású kézi puskák, török tüfenk és szakállas puska alkotják. Gáspár és Menyhárt. E két nevet kapta az a két darab négyfontos tábori löveg, melyek a Bandérium kétségkívül leglátványosabb nehézfegyverei, hadibemutatók, várjátékok tekintélyt parancsoló állandó szereplői.

csobánc

A hagyományőrző lovasság és gyalogság pedig művészi kivitelezésű és eredeti mintákat követő hadizászlók alatt vonul, azokra a helyszínekre ahol e magyar történelmi korszak kulturális-és katonai hagyományait ápolják, őrzik szerte az országban.

Hadtörténelem.lap.hu
| Történelem.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz
Legfrissebb bejegyzések:
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban
 | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00 Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar 9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek 9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2017-03-29
Gasztro hétvége
 | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
2016-04-05
Gyulaffy Napok 2015
 | részletek
2015. Július 10-11-12. Középkori vásári forgatag szombat napkeltétől vasárnap napnyugtáig. Kézművesek vására. Talpas és lovas vitézek felvonulása, erőpróbája. Ifjú sihederek palánkvár...
»» minden bejegyzés


Pavilonok bérelhetők rendezvényekre, fesztiválokra.Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen