Gyulaffy konyhája - Középkori főzőverseny (2012.07.14.)

2009-ben rendeztük meg először a VI. Gyulaffy Napok Csobáncért rendezvénysorozat keretein belül a "Gyulaffy konyhája" elnevezésű középkori főzőversenyt, melyet az idei évben is folytatunk.

A versenyt két kategóriában hirdettük meg:
• amatőr
• "vitézkonyha" gyakorlottabbaknak, hagyományőrzőknek

A csoportok létszámát 4 főben határoztuk meg.

Az ételfajták a követezőek lehettek:
• szabad tűzön készített középkori magyar étel
• szabad tűzön készített török étel.

Gyulaffy-napokA bíráló bizottság elnöke Kalla Kálmán mesterszakács volt. Helyet foglalt még a zsűriben Dörner György színművész, Pokorádi Sándor a Hotel Pelion igazgatója és Mezőssy Zoltán a Gabriella Szálló és étterem tulajdonosa.

Természetesen ragaszkodtunk ahhoz, hogy az ételek mind ízvilágban, mind pedig látványban hasonlítsanak a XVI.-XVII. század ételeihez.

A versenyen számos csapat indult mindkét kategóriában. A versenyzőkön látni lehetett, hogy nagy gondossággal készültek a megmérettetésre, mind az ételek megválasztásában, mind pedig az elkészítés módjában.

Az amatőr kategóriában a győztesek: első helyezett egy békéscsabai pár lett, az ételük: Hátára dobott kappan, beléfojtott gombóccal. Ez egy sült herélt kakas, kecsketúrós, kapros gombóccal, melyet általuk készített cserépedényben sütöttek és tálaltak.

A második díjat egy budapesti baráti társaság által készített török étel lett: A pasa kedvence, mely bárányhúsból készült. Ez az étel a fűszerezése miatt volt nagyon érdekes. Volt ebben a vöröshagyma, kakukkfű, fűszerpaprika, őrölt kömény, őrölt bors mellett fahéj, szegfűbors, szegfűszeg.

A harmadik helyezett pácolt kecskehúst sütött lávakövön, káposztás gerslivel, melynek a fantázianeve: Tűzről pattant korcsmárosné kedvence. A tálalása is igen kedvcsináló volt, vékony bazaltkövön vitte ételét a zsűri elé.

gyulaffy napokA vitézkonyhánál szinte minden hagyományőrző sütött-főzött, igen érdekes ízvilágú ételekkel találkoztunk.

Az első díjat a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium nyerte, az ételük: Gyulaffy kedvenc étke, mely egy füstöltcsülkös, medvehagymás, őzgombás vadkan, krumpligombóccal.

A második török étel volt: Ürüragu csicseriborsóval, melyet a Mezőföld Hajdúi nyertek. Ez egy igen egyszerű étel volt, de a törökök előszeretettel használták a csicseriborsót a jó élettani hatásai miatt.

A harmadik helyezést szintén a Gyulaffy-sok vitték el. Ők többféle ételt is főztek, látogatóink és a hagyományőrzők nem kis örömére. Ételük ugyan magyar volt, de a savanyú káposzta miatt török eredetű, ezért az ételük nevét magyarul és törökül is elmondták. A török szabad fordítás nem volt pontos, de a zsűrinek is és a vendégeknek is nagyon tetszett:
- "Anya falatnyi káposztás étele", azaz "Anne lakma parca lahana". Az étel nagy kondérban készült, egy sor vöröshagyma, rá hús, majd savanyú káposzta, végül füstölt hús, és ez így folyamatosan, míg meg nem telik a kondér.

A nagyszámú érdeklődés és a megelevenedett középkori hangulat miatt továbbra is folytatjuk a megkezdett hagyományt, így szeretettel várjuk Önöket és az olvasóikat is egy kellemes hangulatú főzésre, nézelődésre.

Étlap.lap.hu | Történelem.lap.hu


Add a Facebook-hoz
Legfrissebb bejegyzések:
2020-03-25
Elindultak a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kivitelezési munkálatai
 | részletek
2015. április 14-én Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere aláírták a Modern Városok Program együttműködési megállapodást (ld. 1038/2016....
2019-09-16
Várak.hu mobilalkalmazás
 | részletek
Kedves Barátaink! A már elérhetővé vált a Várak.hu mobilalkalmazás nyilvános teszt változata a Google Play áruházában, mely a következő linken azonnal elérhető: play.google.com...
2019-06-12
A Balatontól csak egy ugrás a bakonybéli monostor
 | részletek
Miközben élvezi a vízpart nyújtotta nagyszerű szolgáltatásokat, biztos, hogy legalább egyszer kirándulni is fog, felfedezni a Balaton-felvidék, a Bakony épített és természeti kincseit. Vegye célba...
»» minden bejegyzés

Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen