XI. Gyulaffy Napok Csobáncért. Július 11-12-13. 
GyulakesziVárprogramok, Várjátékok

Palánkvárfoglaló, avagy Vártámadás török magyar csapatokkal

A vár első név szerint ismert tulajdonosa Gyulafi Demeter. Amikor az 1550-es évek folyamán Gyulaffy László átvette atyjától, Csobánc várát és a vártartomány kormányzását, az erősség már közel állt történetének legteljesebb kiépítettségéhez. Gyulaffy László a Csobánci várban jelentős építkezéseket és erődítéseket folytatott, mivel a balatoni végeken az 1540-es évektől kibontakozó török-magyar végvári harcok idején Csobánc hadászati szempontból már elavult várnak számított. A várvívásoknál már a kor színvonalán korszerű tüzérséget alkalmazó törökkel szemben nem nyújtottak kellő védelmet az átlagosan nyolc-tíz méteres falak.

palánkvár

Mindezen történelmi ismeretek birtokában rendezzük meg palánkvárunknál Csobánc Várának harci jeleneteit, bajvívásokat a törökkel, történelmi életképekkel ismertetjük meg vendégeinket.

„Törékeny törökverő asszonyok” komikus csobánci történet

A XVI. században játszódó komikus, vidám jelenet bemutatja a csobánci végvári vitézek életét, napjait, portyázásait, a törökkel való mindennapi harcait, csatáit, Gyulaffy László csobánci várkapitány bajvívásait.

Csobánc

A műsorban fordulatos, látványos jelenetekkel tapasztalhatják meg vendégeink a kor hangulatát, férfias helytállását, a falubeli hölgyek elcsábítását.
Hastánc és néptánccsoportunk bemutatja a török tábor és a magyar falu mindennapjait, mulatozását, szórakozását.

hastánc

Programunkkal visszaléphetnek a XVI. század fergeteges és felejthetetlen hangulatába, ahol a műsor által részesei lehetnek egy fordulatokban gazdag, vidám, humoros végvári történetnek.

Törökkori-emlékek.lap.hu | Hadtörténelem.lap.hu | www.varturak.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz
Legfrissebb bejegyzések:
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban
 | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00 Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar 9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek 9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2017-03-29
Gasztro hétvége
 | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
2016-04-05
Gyulaffy Napok 2015
 | részletek
2015. Július 10-11-12. Középkori vásári forgatag szombat napkeltétől vasárnap napnyugtáig. Kézművesek vására. Talpas és lovas vitézek felvonulása, erőpróbája. Ifjú sihederek palánkvár...
»» minden bejegyzés


Pavilonok bérelhetők rendezvényekre, fesztiválokra.Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen