XI. Gyulaffy Napok Csobáncért. Július 11-12-13. 
GyulakesziA Bandérium fegyverei

A Bandérium hagyományőrző tagjai ruházatukban és fegyverzetükben a XVI. századi balatoni végek egykori magyar katonai viseletének autentikus megjelenítői.

Csobánc

csobáncA korabeli ábrázolások és viselettörténeti előtanulmányok, múzeumi anyag-és adatgyűjtések alapján készült öltözeti, fegyverzeti felszerelések a lehető legkorhűbb bemutatásai a török-magyar végvári idők ezen kultúrszegmensének. Süveg, rákfarkassisak, dolmány, sálöv, köpeny, lovassági vagy gyalogos csizma minden bandériumtag alapvető öltözeti darabja.

A lovasság a lószerszámok tekintetében ugyancsak az autentitás jegyében szerelkezik fel egy-egy kivonulás vagy bemutató alkalmával. Egyéni fegyverként mindenki rendelkezik e kor alapvető fegyvertípusával, a fokéles szablyával. Külön kiemelésre érdemes az a tény, hogy e korhű fegyvermásolatok jórészt az ügyes kezű csapattagok saját készítésű munkái. Csákányfokos, különböző típusú buzogányok, tőrök, védőfegyverzetként pedig láncing, karpáncél és pajzs képezik a változatos fegyverállományt.

csobánc

A működőképes tűzfegyverek sorát kanócos gyújtású kézi puskák, török tüfenk és szakállas puska alkotják. Gáspár és Menyhárt. E két nevet kapta az a két darab négyfontos tábori löveg, melyek a Bandérium kétségkívül leglátványosabb nehézfegyverei, hadibemutatók, várjátékok tekintélyt parancsoló állandó szereplői.

csobánc

A hagyományőrző lovasság és gyalogság pedig művészi kivitelezésű és eredeti mintákat követő hadizászlók alatt vonul, azokra a helyszínekre ahol e magyar történelmi korszak kulturális-és katonai hagyományait ápolják, őrzik szerte az országban.

Hadtörténelem.lap.hu
| Történelem.lap.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-10
Végvárak Fesztiválja
 | részletek
a Bakonytól a Balatonig 2017. június 24. – 2017. augusztus 20. Program Csobánc Vára - Csobánci Napok - június 24. Döbröntei Vára - Szarvaskő Vár Napja - augusztus 12. Sümeg...
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban
 | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00 Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar 9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek 9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2017-03-29
Gasztro hétvége
 | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
»» minden bejegyzés


Pavilonok bérelhetők rendezvényekre, fesztiválokra.Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen