XI. Gyulaffy Napok Csobáncért. Július 11-12-13. 
GyulakesziVárprogramok, Várjátékok

Palánkvárfoglaló, avagy Vártámadás török magyar csapatokkal

A vár első név szerint ismert tulajdonosa Gyulafi Demeter. Amikor az 1550-es évek folyamán Gyulaffy László átvette atyjától, Csobánc várát és a vártartomány kormányzását, az erősség már közel állt történetének legteljesebb kiépítettségéhez. Gyulaffy László a Csobánci várban jelentős építkezéseket és erődítéseket folytatott, mivel a balatoni végeken az 1540-es évektől kibontakozó török-magyar végvári harcok idején Csobánc hadászati szempontból már elavult várnak számított. A várvívásoknál már a kor színvonalán korszerű tüzérséget alkalmazó törökkel szemben nem nyújtottak kellő védelmet az átlagosan nyolc-tíz méteres falak.

palánkvár

Mindezen történelmi ismeretek birtokában rendezzük meg palánkvárunknál Csobánc Várának harci jeleneteit, bajvívásokat a törökkel, történelmi életképekkel ismertetjük meg vendégeinket.

„Törékeny törökverő asszonyok” komikus csobánci történet

A XVI. században játszódó komikus, vidám jelenet bemutatja a csobánci végvári vitézek életét, napjait, portyázásait, a törökkel való mindennapi harcait, csatáit, Gyulaffy László csobánci várkapitány bajvívásait.

Csobánc

A műsorban fordulatos, látványos jelenetekkel tapasztalhatják meg vendégeink a kor hangulatát, férfias helytállását, a falubeli hölgyek elcsábítását.
Hastánc és néptánccsoportunk bemutatja a török tábor és a magyar falu mindennapjait, mulatozását, szórakozását.

hastánc

Programunkkal visszaléphetnek a XVI. század fergeteges és felejthetetlen hangulatába, ahol a műsor által részesei lehetnek egy fordulatokban gazdag, vidám, humoros végvári történetnek.

Törökkori-emlékek.lap.hu | Hadtörténelem.lap.hu | www.varturak.hu


Ajánlja a cikket ismerősének | Nyomtatható verzió | Cikk tetejéreAdd a Facebook-hoz
Legfrissebb bejegyzések:
2017-06-10
Végvárak Fesztiválja
 | részletek
a Bakonytól a Balatonig 2017. június 24. – 2017. augusztus 20. Program Csobánc Vára - Csobánci Napok - június 24. Döbröntei Vára - Szarvaskő Vár Napja - augusztus 12. Sümeg...
2017-05-12
Lovas gyereknap a középkorban
 | részletek
2017. május 28. vasárnap 9.00 – 17.00 Helyszín: Gyulakeszi Lovasudvar 9.00 - Lovagoltatás – vezetgetés, a lovakkal még csak ismerkedőknek 9.30 - Futószár bemutatása - kezdő...
2017-03-29
Gasztro hétvége
 | részletek
Gyulavezér Lovasbirodalmában A Gasztro program keretén belül elkészítésre és kínálásra kerülő termékek mind kizárólag saját gazdaságunkból kerülnek ki, és házi készítésű kézműves termékek...
»» minden bejegyzés


Pavilonok bérelhetők rendezvényekre, fesztiválokra.Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek látványtérképen